Saftig sjokoladekake med bringebær



Et annet sted i denne bloggen finner du Barnetogkake - den mest bakte sjokoladekaken i vår familie. 

Alle liker denne kaken, men nå, når dere blir større, er det ikke alltid like aktuelt med nonstop og Seigmen til pynt. Så, jeg lagde en vri - som også er blitt veldig populær. Jeg har ikke gjort store endringer på oppskriften, men jeg har i litt rømme for å gjøre kaken enda saftigere, jeg dynker den med kaffe eller juice - og i tillegg jobber jeg litt mer med kremen. 

Det er kaffe i både bunnen og kremen, men du bestemmer jo selv om du gjør det slik - eller ikke. Jeg pleier å bruke en espresso-kapsel fra Nespresso-maskinen, og så fyller jeg opp slik at det totalt blir 3dl væske. I kremen er det en kapsel og ett trykk. Da smaker kaken mørk sjokolade. Men, du kan gjerne bruke vanlig kaffe, eller kun vann, - eller melk, hvis du ønsker en lysere sjokoladesmak. 

Dette trenger du: 


  • 6 egg
  • 6 dl (500g) sukker 
  • 6 dl (360g hvetemel)
  • 1 ss vaniljesukker
  • 4 ts bakepulver
  • 1 dl (40g) kakao
  • 1 dl rømme
  • totalt 3 dl espresso/ kaffe/ vann. (se over)
  • Bringebærsyltetøy og 1-2 kurver friske bringebær. 
  • Ev. hakket, mørk sjokolade.
Slik gjør du:
  1. Sett på ovnen på 200 grader. 
  2. Gjør klar en stor, rund form og dekk bunnen med bakepapir. 
  3. Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Pisk i 10-15 minutter eller til eggedosisen består "Ole-testen" 
  4. Sikt sammen hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og kakao. 
  5. Vend det tørre + kaffeblanding inn i eggedosisen med en slikkepott. Bland godt fra bunnen, for væsken har en tendens til å legge seg ublandet nederst i bollen.
  6. Hell røren i en stor form, ca 28dm, og stek ved 200 grader i ca 30 - 40 minutter. Sett klokken på 30 minutter først og sjekk kaken som punkt 7. 
  7. Stikk en strikkepinne el. i kaken. Hvis det sitter deig på den, må den steke lenger - til pinnen er tørr. I tillegg kan du se at kaken har trukket seg litt unna kantene.
  8. La kaken stå i formen og avkjøles litt. Legg et rent kjøkkenhåndkle over.
  9. Når kaken er litt avkjølt, kan du velve den over på en bakerist. La den hvile der, fortsatt med håndkle over.
  10. Legg kaken på fatet du ønsker å bruke. Skjær kaken i tre deler, slik. 
Dynk kakedelene med for eksempel espresso eller appelsinjuice, slik. 

Krem
300 g romtemperert smør
700 g melis
4-6 ss kakao
litt vaniljesukker
1/2 - 1 dl kremfløte
En espresso
  • Hell alt unntatt fløten oppi miksmasteren og rør det sammen til det blir en jevn krem. 
  • Tilpass med melis og kakao til ønsket konsistens. 
  • Hell i fløten og pisk noen få runder, til kremen er luftig. 
  • Hakk sjokolade og skyll + tørk bær. 
Du kan fylle kaken som du vil, men slik har jeg ofte gjort det: 
  • Legg ett lag syltetøy på den nederste bunnen, følg på med hakket sjokolade og sjokoladekrem. 
  • Legg på ny bunn. Følg samme fremgangsmåte med syltetøy. 
  • Legg bringebær jevnt rundt hele kanten og fyll på med sjokoladekrem. 
  • Legg på den øverste bunnen og dekk med sjokoladekrem. Pynt med friske bær. 

Mammas supertips:
Når du lager krem: Bruk først en K-visp eller lignende, (en kraftig som er beregnet på å røre fx smør) men når kremen er jevn bytter du til vanlig visp. Det gir en ekstra luftig "Stratos-effekt" :-)