Mormor og oldemors lefser

Lefse hører til våre eldste mattradisjoner og har vært viktig for slekta vår rundt høytidene. Mormors slekt kommer jo fra Gudbrandsdalen og Hallingdal, og der har det blitt bakt lefse og flatbrød i "alle tider".

Bilde lånt fra https://brodogkorn.no/fakta/lefser-til-jul/,
der det også finnes gode tips og triks. 
Mormor forteller dette fra sin barndom: "Mor (oldemor Sofie) pleide ikke å bake lefser da jeg var liten. Det ble gjort på Tretten. Så, for meg begynte jula på jernbanestasjonen i Holmestrand, da kassa med lefser kom. Oppi der var det gaver også, som måtte ventes med til julaften, men lefsene fikk vi smake på når de kom."

Mormor forteller videre: "På Åsen (der mormor vokste opp) ble det bakt store stabler med flatbrød. De ble oppbevart i store trekasser så musa ikke skulle komme til. Det var farmor som bakte, hun hadde takke over bryggepanna. Oppskriften på lefser som vi bruker nå, fikk mor da jeg var ung, av Anna Solberg i Fon. Så begynte både hun og jeg å bake den. Første gang jeg bakte de lefsene var da vi bodde i Undrumsdal, da var du (mamma Heidi) tre år."

Rutekjevle fra deres tippoldemor. 

Det var mormors fortelling om lefser, og nå starter vi vår. Da jeg bakte lefser for første gang julen 2019, fikk jeg låne rutekjevlet som mormor har arvet etter sin farmor. Det var fint å bake med et kjevle som var så godt bakt inn, og som har laget så mye hygge i form av lefser og flatbrød i sin tid. Jeg følte meg også nær dem som har stått der og bakt før meg og undret meg over hva de har tenkt på og hvordan de hadde det når de bakte.

Fremgangsmåten til lefser har jeg fått av mormor, og når en følger den nøyaktig, blir det ganske sikkert et godt resultat.  Mormor anbefalte meg å lage halv porsjon, det ble 12 store lefser. I vår familie gikk lefsene såpass unna at jeg tror jeg klinker til med hel porsjon neste år.
For å se en lefseekspert i aksjon: Se denne lille filmen fra kulturarvskolen
Lefser er blitt bakt i vår slekt i kanskje hundrevis av år. Kanskje du har lyst til å bringe familietradisjonen vår videre til nye slekter? 

Dette trenger du til full porsjon:
1/2 kg semulegryn
250 gram smør/margarin
2 l melk
2 kg hvetemel

Slik gjør du: 

Oppskriften fra mormors kakebok
Dag 1: Kok opp semulegryn, melk og smør mens du visper kraftig for å unngå klumper. Husk også å røre i bunnen så det ikke brenner seg.
Settes i kjøleskap over natten. 
Dag 2: Bland i mel, men hold av ca 200g til utbaking.

Utbaking, Du trenger:
  • vanlig kjevle 
  • rutekjevle
  • lite rutekjevle 
  • stekepinne
  • takke
  • melkost
  • mel til utbaking
  • mye rene plastposer, gjerne byggeplast, og rent sengetøy (eller annet stort tøy) 
  • et jevnt bakeunderlag, for eksempel lerretsduk. 
Slik gjør du: 
Les hele fremgangsmåten og finn fram alt før du setter i gang.
  • Sett takken på nest sterkest varme og tilpass hvis det brenner seg.
  • Legg klar plast og (fuktet) sengetøy for å dekke til leiver, det er viktig at de ikke tørker.
  • Det er en fordel å ha stor plass til å legge leivene utover.
Steg 1: Forming av leiver
Deig formet til leiver. De legges under plast og sengetøy
mens de venter på å bakes ut.

  • Del deigen i emner på 200 gram. 
  • Form emnene med hendene til flate, runde kaker. (Se bildet) Legg de med en gang under plast og sengetøy, så de ikke tørker. 
  • Forme alle leivene før du går til steg 2. 














Rutekjevle.

Steg 2: Kjevling 
  • Velg den leiven du startet med aller først. 
  • Bruk nok mel til at det ikke sitter fast, men ikke for mye heller. Kjevle til leiven kryper sammen og ikke blir større. 
  • Gjør det samme med 2-3 leiver. 
  • Begynn på leiv én og bruk rutekjevle - stort og lite - for å få den så stor og tynn som mulig. Det kan være lurt å legge den litt til side og jobbe med de andre leivene parallelt. 
  • Mormor anbefalte å kjevle leivene ca 60 cm store.
  • Stek når du tenker at de er tynne og ikke kan kjevles mer.
 Lite rutekjevle
Steg 3: Steking 
Når lefsa har lysebrune prikker, er den ferdigstekt.
Gjør klar en pakke med lett fuktig sengetøy og plast
  • Bruk stekepinnen og legg leiven oppå takka. 
  • Bruk melkosten til å børste bort overflødig mel, så det ikke brenner seg.
  • Snu den når det begynner å komme prikker/ bobler.   
  • Stek den kort på den andre siden også. 
  • Lefsen er ferdigstekt når den har lysebrune prikker. (se bildet) 
  • Legg den inni pakken og dekk godt til. Legg nystekte lefser oppå hverandre og dekk til. 
  • Når alle lefsene er ferdigstekt, skal de ligge inni pakken til de er helt avkjølte.

Pakke med nystekte lefser. Her skal de ligge til de er helt kalde. 

Smøring/fyll
Du trenger:
Steg 1:
5 dl melk
40 g smør
40 g mel

Slik gjør du: 

Steg 1:
Lag hvit saus slik:
Varm opp melk og smør.
Pisk inn mel litt etter litt, så det ikke blir klumper.
Avkjøl.

Steg 2: 
Du trenger:
500 g smør
500 g margarin
750 g sukker
Evt litt kanel

Slik gjør du: 
  • Bruk miksmaster og pisk sammen den hvite sausen med romtemperert smør og margarin. 
  • Tilsett sukker og evt kanel og pisk videre til det er en luftig krem. 
  • Brett og smør lefsene som du ser i denne videoen på 5:30.
  • Legg med en gang den ferdigsmurte lefsa inni et kjøkkenhåndkle el. med plast rundt. 
  • Lefsene oppbevares i fryseren og tas opp ca 30 minutter før servering. 

Oppskriftene fra Oldemor Sofies kokebok. 



Her har du også oppskrift på potetlefser fra oldemor Sofies kokebok. Kanskje du vil prøve den en dag også?